Nova York, la Ronya i la Mort

Sé que us semblarà estrany però Nova York em fa por. Penso que tinc sort aquesta vegada d’haver-la abandonat, bé, encara hi soc, però demà m’espera un llarg vol a Seattle on tot el que veuré serà ben bé el mateix però menys concentrat, menys bestial. Estats units o la part que en conec, que cada dia és més gran, fa pànic, o corres o morts o simplement quedes oblidat en un racó de merda a una estació, a Pen Station o a la 42st o ben bé al mig del carrer sense redempció.IMG_7469

La gent aquí, ha vingut a fer calés i a deixar-se emmirallar per la gran metròpoli, i quan la visito, em ratifico que aquest món ja no és el meu. Mires als ulls a algú al metro i et tornen l’esguard amb desconfiança, altres els mires als ulls i el teus ulls els traspassen, completament; han perdut el somni i ja no hi son. Nova York és brut, complicat d’assimilar, és com si caminessis cada dia per un abisme on és difícil de veure-hi les pedres, i pedretes que et poden fer caure . Viure a l’acera amb por de caure és complicat i més quan cada cop veus més gent que se’n ha caigut. Son gent que esta perduda, amb una mirada transparent que caminen sense rumb per estacions de metro o per el carrer, Molts estan completament alcoholitzats – quina distancia tant curta entre dues cerveses i el precipici – altres han passat de l’analgèsic a qualsevol droga i així sumant han entrat en un mon de difícil sortida.

Podríem dir que hi trobes tres tipus de gent: els que hi treballen, els que la visiten, i aquells que ja no son gent i que mai n’escaparan, passant a formar part de un oblit on el cor encara batega.

Com deu ser deixar de ser? Aquesta és la pregunta que em turmenta constantment, deixar aquest mon mentre continues arrossegant les teves pells per ell.

IMG_8868

Te n’adones que els que hi treballen ja no els miren, fan com si no hi fossin. Deu ser complicat de provar d’entendre-ho cada dia. Els que la visiten fan com si no hi fossin també: trencar el somni de 4 dies a la gran capital del món observant més d’aprop la merda que s’hi acumula i la desgracia humana deu ser impossible, i després ells, potser d’esbiaix en algun moment de lucidesa, et veuen, però no sé si et miren. És aquest esguard permeable, transparent, que no existeix.

fullsizeoutput_598e

La capital del mon es un seguit de desgracies humanes, ronya incrustada, i molt llunyana de la del imaginari popular que tots tenim. És, diguem-ho finament, una voràgine alienadora de excessos i desgracies i d’històries, cutres moltes d’elles, i sobretot una col·lecció de somnis trencats segurament per la pròpia voracitat humana per somniar i realitzar-se. Sempre que vinc aquí em sobresalta la continuïtat al meu cap de l’idea de que no cal anar molt lluny de l’ombra de l’arbre on vols morir. Aquí a Nova York sols hi veig gent sense ombra que corre en un desert en busca d’un matoll.

Molts no hi estareu d’acord: tot passa a Nova York! , i segurament em direu que és perquè no la conec. Però en instants de vida, amors a primera vista, i morts sobtades, Nova York no guanya a ningú.

Ës tanta l’absurda opulència que es sent en els seus carrers que la sola presencia, silenciosa i transparent d’un mort de gana a cada cantonada, fa pensar que no anem bé i que gaire sà com a món, aquest no ho és.

Quan torni al meu poble, Alella, em trobaré segur una ma de persones que fins i tot em diran allò de “què bonic és New York, i quina enveja!” i pensant per dins tornaré a concloure que d’estúpids en som plens.

Nova York com una fera agressiva, deixa de banda a tothom, i ningú recorda, ni ho farà, els damnificats de l’imperi que un dia trobaran estirats al voraviu de l’acera o dins un vago de metro inertes, mentre milers de mirades els hauran traspassat sense que ninguna d’ella se n’adoni, que el somni era el més proper a la mort que podrien desitjar.

Good Bye New York.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s