New York…

Viure marxant té el seu art i poca gracia. Marxes dient adéu, com tots, però son uns adéus diferents ja que com que marxes, els hi dius adéu per sempre. Adéu als que ja no vols veure mai més sense gaires esperances, i adéu i fins aviat als demés.

Aquest any he dit Adéu (i fins mai) a molta gent. És com si fessis neteja de totes les coses poc positives que t’envolten. I darrerament m’hi he escarrassat molt en el goodbye poc contemplatiu.

Després hi ha els llocs, i Nova York n’és un d’ells. Marxo sempre d’aquesta ciutat amb el cor encongit. Marxo suposo com si fos un camperol de la Dalmàcia que un dia apareix per Roma. Volem o no, NY és el centre del món. Potser d’un món que no és el nostre, però un MON que ens regeix. Soc de poble que us puc dir. Deixo Nova York i arribo a Alella i em trobo altre cop enmig de la província, ben acotxat entre els arbres que tinc llogats a ma Mare, i la gent de sempre, i ara desde fa poc, el meu monestir en terra de frontera. Però és veritat que hi tinc una passió especial per Manhattan, i ara que en Guille i la Marta hi son, doncs fins i tot una familiaritat absurda.

 

Es tan gran, està tan bruta, hi ha tantes coses a fer, i sobretot hi ha tantes coses a no fer, que m’estressa. Hi tinc amics, hi tinc histories, i sobretot em sorprèn. Tokio també ho fa, però perquè és com viatjar a Plutó: Moldàvia és com una aventura ben tropical per el viatger de negocis, i la resta de destins son, a mal dir una fotocopia un de l’altre. Però Manhattan, Nova York és el que diu en Guille, és brutal tot el que pots fer-hi.

Jo hi arribo sempre recelós, amb els horaris espartans del que ha viatjat massa, amb la puntualitat britànica que em deia la Marta i que comparteixo. Hi arribo poc relaxat amb ganes de estar sol i de que algú sopi amb mi, no pas que em convidi a sopar. Em recorda molt al Toni Magrané, i afortunadament, poc. El Toi potser és la berruga de la ciutat per mi, perquè la seva imperfecció maliciosa sempre hi serà lligada.

El centre del Imperi és cada cop més bestial, més violent dintre de la perfecció, més sofisticadament decadent, i com tot el que és brutal, decadent i sofisticat, crea una addicció difícil de suportar. Aquest any hi he treballat 4 cops. Jo ja no visito les ciutats, sinó que les treballo per feina, i de tant en tant si s’escau, hi esmorzo uns ous sunny side up amb canadian bacon. Res a dir, la resta son restaurants del copón on hi menjo per obligació, sabent que una pizza em faria mils cops més feliç.

He vist molta gent tirada al carrer i hauríem de fer una reflexió, molt profunda del que és “empleo basura” a la nostra societat. Allà n’hi has per un tub, i, si malauradament et quedes tirat, no et salva ni la tieta, estas OUT i el més segur és que et moris de gana, de fred, de sobredosi o del que sigui l’hivern seguent. Es curiós perquè l’American Dream existeix, però les conseqüències de no assolir-lo son, bàsicament, dramàtiques. Els diners son tant a tocar com el precipici, i sobretot i el que és pitjor, és que la ratio es de el 0,5%. Val a dir que aquí a Europa, ningú es fa ric treballant, per tant l’ascensor, ja no el social, sinó el vital de la supervivència, no és possible. He de pensar on vull viure? Els arbres llogats a ma mare em donen la resposta.

Fora plou, les vinyes de Alella es mouen al ritme de la brisa, sento el clepclac de les gotes estavellant-se a la terrassa, he recollit els coixins i miro per la finestra l’hamaca que no he recollit. He aparcat el cotxe davant de casa, i Roma em queda molt lluny. Visc en un lloc remot, en una altre galàxia, amb la sort, encara, de poder visitar el centre del món de tant en tant, de dormir al Monestir, i de dir-li al senyor Cargol que dibuixi, que jo ja escriuré.

IMG_7477

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s