Inghetata no vol dir Llibertat (en romanès)

on

Fa uns dies vaig començar classes de romanès, tinc una mestra que es diu Adina, i encara que ella no ho sàpiga m’aporta un aire fresc que em calia de fa setmanes o mesos. Fa temps que sembla que visquem tots en realitats paral·leles, de fet sembla que la realitat que vivim ens demani una justificació que abans no ens calia. Tot comença amb el Basté a les set del matí, o amb la policia estovant a tothom, o simplement anant a treballar o tenint el país sempre al cor. La revolució dels somriures es converteix poc a poc en una avia desdentada i amb alè pudent. He fet coses que mai hauria fet abans: córrer amb vots, sentir-me un anti-sistema o viatjar, sempre amb la estelada a la bossa. L’altre dia en un acte heroic i estúpid, tornant del barri de Sants, enfadat amb la vida, vaig veure una furgona de la policia nacional: vaig parar la moto xina, vaig treure la estelada i els hi vaig ensenyar. Aquella gent, gent més estúpida que jo segurament em va mirar amb cara d’avorriment. La revolució i la independència, a aquest pas, ens avorreix.

Ara una vaga, ara treu diners, demà una plataforma que desconeixia monta una altre manifestació, i jo continuo pensant que hauria d’anar a la Boqueria, com cada dissabte, sol o ben acompanyat com hi vaig a cops, a comprar ostres a 2,50 € la peça, parlar dos minuts amb la Gemma i tornar a casa. Però no puc.

L’Adina, dimarts i dijous em salva de la tensió absoluta, em parla de números estranys, de dreta i esquerra i de com eren les crêpes a romania quan ella era petita. Visc 3 hores a la setmana fora de la onada de pa sucat amb oli, on desde massa dies visc immers. Viure, viure, vivim poc, darrerament reneguem, ens sentim absurds i maltractats, i sobretot, ens deixem maltractar i manar per els demés. Ningú ens obliga a anar a la plaça del poble escoltar a l’Andrew i acabar cantant els segadors, però hi anem.

Cal viure aquesta part també de l’univers paral·lel que ens toca. I no podem deixar de donar la cara si cal, per molt que ens pesi, per el país, per la independència i per la Pili que obre tots els dies menys el dia de la Aturada General. En va sorprendre i molt, i he de reconèixer que les seves pipes tenen millor gust avui… Però veieu com no pot ser!

Em llevo al matí pensant que avui escriuré coses boniques i m’entortolligo en mons que volen tenir-me pres. Diguem que mai vaig ser un tipus odiós però, pensem també que poc a poc la mala sang guanya a la bona dins les meves venes. Vaig a romanès i tanco els ulls, escolto la Adina amb passió, no per ella, no per anar-hi sinó que tancant la porta m’allunyo del brogit constant de la revolució. Em dedico a mi, a les meves coses, jo i uns quants alumnes més amb un interès comú que no va en contra de cap interès. Potser aquesta és la raó de tot, que els rumb que emprenem nosaltres i els altres parlen de col·lisió, de contracorrent, de llibertat, i sent lliures, perquè ho som, el pensar en ella, ens engarjola.

Mentre que tinc la casa envaïda per família que viu també en un altre univers paral·lel que tampoc mai entendré: marxar, desaparèixer, i refugiar-me en algun altre lloc em fa feliç.

Potser la revolució dels somriures i la tensió acumulada aquests dies em fa sortir disparat d’una realitat a una altre, d’un refugi a un altre, sempre amagant-me de tots i de mi mateix, buscant l’heroïcitat constant i una fi que pocs entreveiem. No me’ls crec, ni a uns ni als altres, malgrat que malauradament arribi el moment en que decideixi qui em farà saltar les dents per convertir la revolució dels somriures en la realitat violenta que ens espera, i aquesta almenys si que puc escollir lliurement el meu costat de la trinxera.

Sabeu que gelat es diu Inghetata, ho va dir la Mire l’altre dia a classe, diu que li encanta, té els cabells vermells i ve amb transport públic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s