Bancs d’Alella…

Tenim bancs espectaculars, bancs que treuen l’alè i bancs on no hi posaries el cul ni mort. Els bancs son el patrimoni dels moments més tristos, més alegres, més besties i més, perquè no escalforosos i tòrrids, de les nostres vides de poble, i segur que molts de nosaltres recordem alguna cosa que va passar en algun dels molts bancs que tenim al nostre poble i al maremàgnum indescriptible de les urbanitzacions.

Els bancs, que son un d’aquests patrimonis invariables i perennes que estan amb nosaltres, molts desde que naixem fins que morim, també son mobles de pedra o fusta oblidats a les inclemències del temps i a les mans, inclements també, de sòrdids destructors de mobiliari urbà.

A Alella tenim bancs espectacularment tranquils com els de la farmàcia solé, on hom pot seure tot el dia i xerrar amb la gent que vé a buscar aspirines per el mal de cap o arsenic per la sogra, tenim els bancs del Sorli on hi mengen les seves encantadores caixeres (unes més que altres) i on sovint hi aparquen els gossos aquells que fins per comprar tonyina treuen la bestia de casa. Tenim els bancs de la plaça on seuen els pares mirant als seus fills putinejar la sorra, i els bancs de la Moncloa, a la porxada, ben aprop dels nous lavabos i a prova de pròstates maltractades, on un s’hi guanya el dret de seure-hi amb el temps. Tenim els bancs de la Creu de Pedra on sovint la joventut s’hi amanyaga, i altres hi grafitejen, i també els de la riera principal que pujen desde la Miralda cap a munt on ningú hi seu excepte al que esta davant de la escola especial, on els seus treballadors i han improvisat fins i tot un cendrer amb una llauna de berberechos gegant.

Tenim bancs on es trafica amb hachís com els dels parc de la Verge de la Mercè o la Serreta i bancs que han estat menjats per la merda fins al punt, que ja no podem seure-hi; tenim bancs estranys com els del Vilallonga, on sovint el Marçal, el Jordi o “el Leño” hi seuen per veure com passem tots. Tenim bancs impracticables com els del Carrer Comas, el carrer que va de l’esglesia a la Compa, un carrer preciós on la gent s’entesta a aparcar-hi malgrat la senyal i que el consistori està trigant massa en fer peatonal, i, tenim llocs, on caldria posar bancs i no en tenim.

Els bancs tenen aquella cosa extranya que quan hom hi seu tot sol, ningú el molesta i també que quan un hi seu amb parella sempre s’acaba la historia amb un petó o un adeu, si hi seuen amics, pocs i peten la xerrada, i sovint el vincle més gran es forma quan escupim pipes i deixem el terra fet un fàstic amb els amics, però clar, què és un banc sense clofolles de pipa per terra.

No fa gaire parlava amb la meva amiga Estrella Esteve i m’explicava que havia proposat al Alcalde de apadrinar bancs del poble. Persones particulars o empreses, que paguessin el manteniment i l’embelliment d’aquest i d’aquell banc determinat, ja fos per plantar-hi flors al voltant o arreglant-lo de tant en tant de tanta violència de carrer, per rentar-li la cara. Apadrinar bancs com qui apadrina arbres o nens és una practica molt comú al món, i et trobes bancs fantàstics que han persistit als homes perquè algu els ha donat l’importancia que es mereixien. Us imagineu bancs cuidats per altri al servei de parelles enamorades, de avis cansats, d’amics que mengen pipes o simplement d’aquells que sovint ens agrada estar sols mirant més enllà o veient passar el personal sense cap altre interès que veure’ls passar. La proposta de l’Estrella Esteve, feta ja fara més d’un any cau en algun sac de grans idees que potser algun dia reviuran amb altres noms, però jo mateix com a persona estaria encantat de apadrinar un banc del poble i fer-me responsable a canvi de diners i d’una plaqueta on pogués dedicar-lo a algú o simplement posar-li el meu nom: “El banc del Joan”, el “Banc de la Rita”, ”us estimo Max i Violeta” “per tu Susagna”, o “recorda que fou aquí on vas oblidar-me i jo encara t’hi espero”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s