Lacònics a Alella?

Després de que em coronessin com a cínic abans d’ahir, avui, parlant amb el meu amic cargol, lent com ell sol i agut com cap, he revisitat el laconisme, trascendint de la contundència d’un no a la màxima expressió, al Laconisme.

El laconisme també fa furor a Alella, la gent s’expressa ras i curt. I això fa que altres es molestin o s’interessin qui sap!

Però avui, gracies al meu Saludat per Urbanisme i al company Cargol, he rellegit i redescobert d’on prové el Laconisme.

Laconia era la regió de la qual Esparta era la capital. Sempre que penso amb els espartans em vé a la memòria el llibre, bestial i concret, del Paul Cartledge. Sempre pensem amb els ateneus, tan guapos i il·luminats i pocs pensem amb els espartans, violents, despietats, militaritzats, centralitzats, segregacionistes, i selectius fins i tot amb els seus nadons. Portat a dia d’avui, crec que quan ens dutxem, o pixem o fem el paripé ens sentim ateneus, però de portes endins vivim tots en una situació bastant lacònica i espartana envers al món. Digueu-me cínic…

Avui rellegint els meus llibres de grecia, he tornat a reviure d’on vé la expressio de lacònic o laconisme:

El laconisme és la qualitat d’expressar-se de manera concisa i breu, sovint amb un cert enginy. Procedeix del topònim “Lacònia“, la regió on es trobava Esparta, i s’explica pel fet que els espartants eren extremadament austers en tots els aspectes de la vida i especialment en l’expressió verbal. Una anècdota concreta originà aquest terme: durant el setge d’un indret de Lacònia, els assaltants enviaren un missatger per demanar als habitants la rendició advertint-los “si sou vençuts, us esclavitzarem per sempre”. El comandant de la ciutadella va respondre: “si venceu” (de fet, només van dir “si”, en grec, ἐὰν)

Ho he copiat de la wikipedia, en Cartledge ho explica amb unes 230 pàgines.

Vosaltres que sou: ateneus, espartans?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s