No t’en penedeixis

on

 

(article pubicat a ARA.CAT)

Ens passem la vida lluitant per objectius inútils o superflus? Ens deixem portar per coses que deixarem de trobar importants quan ens ho mirem en perspectiva i que ens obliguen a deixar de banda altres activitats més gratificants? Molta gent respondria ‘sí’ a aquestes preguntes, més o menys per intuïció. Però des de fa uns mesos, se’n té conformació empírica mitjançant el llibre ‘The Top Five Regrets of the Dying’ [Els 5 penediments més freqüents dels moribunds], publicat per una infermera australiana especialista en cures pal·liatives.

Aquest és el rànquing, segons Bronnie Ware, que ha vist i ajudat a morir molts pacients:

1. Tant de bo hagués tingut el coratge de viure la meva pròpia vida, i no la que esperaven els altres. És el penediment més freqüent, segons explica Ware. Quan s’acosta la mort, la gent s’adona que no ha complert els seus somnis i ha d’assumir que ha estat per decisions que ells mateixos han pres o han deixat de prendre.

2. M’agradaria no haver treballat tant. És el penediment de tots els homes, que lamenten no haver estat prou pels seus fills quan eren petits. Algunes dones també en parlen, però, per raons generacionals, poques de les dones que va atendre Ware havien tingut la feina com a activitat principal.

3. M’agradaria haver tingut la valentia d’expressar els meus sentiments. Molta gent reprimeix els seus sentiments per evitar conflictes i arriba a la mort amb la sensació d’haver tingut una vida mediocre i amb sentiments d’amargor.

4. M’agradaria haver mantingut més el contacte amb els meus amics. L’autora assegura que ha vist remordiments molt profunds en pacients que morien, perquè descobrien que havien deixat perdre amistats molt valuoses atrapats pel ritme del dia a dia.

5. M’agradaria haver-me permès ser més feliç. Aquesta sensació és “sorprenentment comuna” entre els moribunds, segons Bronnie Ware, que assegura que la gent entén, quan ja és massa tard, que la felicitat és una elecció, i que ells mateixos se l’han limitat.

Junt a això em pregunto quines son les coses de las quals mai t’arrepentirás d’haver fet. suposo que cadascú tindrá les seves raóns de ser, o simplement la seva forma de fer que el fa viure i el deixa tirar endavant.

-dir sempre la veritat, peti qui peti, la veritat propia ja que l’absoluta sols es igual a que naixem i morim i la resta és subjectiu.

-el viure com un realment vol, sense molestar, i sempre d’accord als seus principis.

-el haver robat alguna vegada un petó

-el haver deixat que t’en robessin algún….

-….

son tantes coses de les quals un no s’ha de penedir mai!

Vivim! Estimem!

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s